• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Prapa

Si të parandalohen dhe të zgjidhen mungesat e azotit?

stikstof-bij-gewassen-blog-bac.jpg

Mungesat e azotit te bima juaj mund të identifikohen nga ndryshimi i ngjyrës së gjethes. Gjethet kthehen në jeshile të zbehur, pastaj jeshile në të verdhë dhe në fund të verdhë, pikë në të cilën ato vdesin. Mungesat e azotit reduktojnë sintezën e proteinës, gjë e cila çon në shpërbërjen e proteinave nga bima (kërcelli merr ngjyrë vjollcë). Në fund, bima do të shpërbëjë edhe klorofilin (jeshilen e bimës), gjë që i bën gjethet të veniten dhe të bien. Në këtë blog do të shpjegojmë se si ta parandaloni këtë dhe nëse bimët janë prekur tashmë, do t’ju shpjegojmë se si ta zgjidhni. 

Çfarë e shkakton mungesën e azotit?

Mungesa e azotit shkaktohet prej një sërë faktorësh, përfshirë: 

 • Rrebeshi i shiut që mund të largojë azotin nga dheu.
 • Nivelet e pH në ambientin e rrënjëve që mund të jenë shumë të larta. Mësoni më shumë rreth niveleve të pH. 
 • Dëmtimi i sistemit të rrënjëve, për shembull për shkak të kalbjes së rrënjëve.
 • Prania e shumë mikroorganizmave që mbajnë sasi të larta azoti. 
 • Temperatura shumë e ulët te rrënjët.
 • Dheu shumë i lagur që shkakton pengimin e furnizimit të rrënjëve me oksigjen.

Parandalimi i mungesës së azotit

Mungesa e azotit mund të parandalohet nëpërmjet:

 • Matjes së rregullt të vlerave të pH. A janë shumë të larta? Shtoni BAC pH- për të stabilizuar nivelet pH. 
 • Mbikëqyrjes së temperaturës së rrënjës. Në mot të ftohtë, ngrohini rrënjët me një burim nxehtësie.
 • Sigurimit që dheu të mos laget shumë.  

Zgjidhja e mungesës së azotit

Ne ofrojmë një sërë produktesh organike për ushqimin e bimës që ju ndihmojnë që ta trajtoni këtë mungesë:

 • Rritje organike nga BAC: ky ushqyes rritjeje përmban azot. 
 • Biotabletat BAC: bakteret e dheut e lidhin azotin që nuk është përthithur, duke e ruajtur atë nga shpëlarja. 
 • BAC pH-: ul nivelet e pH.
 • Ushqimet minerale të bimës:  përmbajnë azot.

Më shumë informacion

Dëshironi të dini më shumë rreth mungesave të azotit? Apo kërkoni të shtoni më shumë azot? Personeli ynë mund t’ju tregojë gjithçka rreth kultivimit të bimëve dhe zgjidhjes së çdo problemi që mund të haset. Së bashku, do të mund të gjejmë zgjidhjen e duhur, duke bërë të mundur që bimët të gjallërohen sërish. 

« Prapa

Scroll to top